Galerija   

Slana potica s kranjsko klobaso in čebulo

*Recept je izdelan za eno potico, pečeno v modelu premera 24 cm ali dveh ravnih modelih dolžine cca 28 cm, ki mora zavita segati do ¾ višine modela. 

Testo za slano potico

50 dag bele moke tip 400 ali 500
4 dag kvasa
6 dag margarine ali surovega masla
1 dag sladkorja
1 kom jajce
pribl. 2,5 dl mleka
sol
Iz sestavin (moke, kvasa, soli, sladkorja, maščobe, začimb in tekočine) zamesimo testo. Kvasa ni treba posebej vzhajati, le zaradi lažjega postopka kvas raztopimo v mlačni vodi, solimo, dodamo moko, maščobo in tekočino.

Ta naj ne presega 50 °C. Zamesimo primerno gosto testo in pustimo vzhajati. Testo nam bo vzhajalo toliko hitreje, kolikor bolj bodo sestavine testa in temperatura v prostoru primerne. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji. Testo enkrat premesimo in ga pustimo, da ponovno vzhaja.


Nadev:

2 kranjski klobasi
40 dag čebule
maščoba za praženje
Na tanke rezance narezano čebulo razpustimo na vroči maščobi, dodamo na tanke kolobarje narezano kranjsko klobaso in pražimo toliko časa, da čebula porumeni. Nadev ohlajamo, temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, nadev namažemo po testu. Trdo zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo, vzhajamo. Pred peko tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc ter pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo pri 175 °C od 30 do 45 minut glede na debelino potice.