Aktualno!KRANJSKA KLOBASA V TELEVIZIJSKEM OGLASU

Vabljeni k ogledu!

youtu.be/6zml1oz72Lk

PROJEKT: "Standardi EU shem kakovosti - zaupanja vredna kakovost".

GIZ Kranjska klobasa je pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti - promocija kranjske klobase na nacionalnem trgu, v skladu z odobrenim programom - referenčna št. 734223-KKGIZ, katerih namen je promocija EU shem kakovosti in promocija kranjske klobase, ki nosi EU simbol kakovosti - "zaščitena geografska označba".

Projekt zasleduje cilj povečevanja informiranosti in ozaveščenosti potrošnikov o evropskih shemah kakovosti in prepoznavnosti simbolov kakovosti. Potrošniki bodo preko različnih komunikacijskih kanalov:
  • informirani o  posebnih lastnostih in kakovosti, ki jo zagotavljajo EU simboli kakovosti
  • seznanjeni s predpisanimi proizvodnimi postopki, ki zagotavljajo stalen nadstandardni nadzor nad skladnostjo zaščitenih proizvodov, kar izdelkom iz shem kakovosti zagotavlja zajamčeno kakovost in avtentičnost proizvodaVeč informacij o projektu dobite na projektni spletni strani www.kranjskaklobasa.si

OBVESTILO - 21.marec 2016

Poziv za oddajo ponudbe

GIZ Kranjska klobasa bo na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
ec.europa.eu/research/participants/portal/doc/call/agrip/simple-03-2016/1702655-call-simple-16_sl.pdf
oddal vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na nacionalnem trgu.
Zainteresirane marketinške agencije vabimo, da svoje ponudbe (obrazci se nahajajo desno pod datotekami) za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 31.3.2016, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.

Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije : giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853KRANJSKA KLOBASA ZAŠČITENA NA RAVNI EU

V skladu z odločitvijo Evropske komisije je Kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) registrirana na ravni Evropske unije. Tako smo v Sloveniji dobili še en odličen proizvod z zaščito na EU ravni. Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je zaščita kranjske klobase kot slovenskega proizvoda za Slovenijo izjemen uspeh.

Čestitke ob uspehu! :)


....več v priloženi Uredbi komisije EU 2015/11;6.januar 2015 o vpisu v register  ZGO in Izjavi za javnost GIZ-a Kranjska klobasa ( desno)
....knjižne novosti!

Jernej Mlekuž: Kranjsko klobasanje. Packe kranjske klobase v slovenski časopisni zgodovini
 

Založba Beletrina, knjižna zbirka KODA


 
Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.


 
» Ko jemo kranjsko klobaso, pač ne razmišljamo, ali je to res neki nacionalni simbol, bolj nas zanima njen okus. In naj smo še takšni nacionalisti, ni nujno, da bomo izbrali raje kranjsko klobaso kot hrenovko.« (Dr. Jernej Mlekuž, iz intervjuja v
Dnevniku)
 
Vabimo k ogledu filmčka o Kranjski klobasi! (kliknite na spodnji link)
www.youtube.com/watch