Aktualno!

MEDVODE V GIBANJU - S KRANJSKO KLOBASO

Kot smo lahko ponovno videli preteklo soboto (18.9.2021) v Medvodah, se kranjska klobasa prileže tudi na športnih dogodkih. Tam se je teklo - na kratko za malčke in na dolgo za odrasle - in odvilo še polno drugih športnih aktivnosti. Ker te športna vadba pogosto tudi zlakotni, so imeli udeleženci in obiskovalci možnost poskusti kranjsko klobaso - zašpiljeno dobro. 
Avtor slik: JZ Sotočje Medvode 53. MOS - Celjski sejem

V dnevih od 15.9.-19.9.2021 v Celju poteka MOS. S promocijo in degustacijami kranjske klobase se na sejmu predstavljamo tudi mi  - vljudno vabljeni, da nas obiščete  na razstavnem prostoru v dvorani C 1.


DIŠALO JE PO PREKMURJU IN KRANJSKI KLOBASI

V soboto 4.9.2021 je na Slovenski ulici v središču Murske Sobote dišalo po Prekmurju. Potekal je namreč 11. Festival prekmurske šunke in gibanice, na katerem smo na svoji stojnici ter s simpatično degustatorko sodelovali tudi s promocijo kranjske klobase. 

Dogodek sta organizirali Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE V SRBIJI

Če ste se 29.5.2021 potepali po Beogradu, potem ste nas morda zasledili na zemunski tržnici, saj smo ta dan s kranjsko klobaso razvajali brbončice Beograjčanov in ostalih obiskovalcev. V sklopu evropskega projekta smo se družili na Festivalu kranjske klobase (Festival kranjske kobasice). Spremljavo nam je delala naša, slovenska, narodno-zabavna glasba, obiskovalci pa so lahko brezplačno degustirali kranjsko klobaso. Odzivi so bili odlični. Z izvedbo nagradne igre, kjer so se dokazali v poznavanju EU simbolov kakovosti, je kar nekaj srečnežev odšlo domov z velikimi paketi kranjskih klobas.FOTOSESSION

Septembra smo, kljub negotovi situaciji s Covid-19, uspeli organizirati delovni dan z namenom food stiliranja in fotografiranja za uporabo pri projektu Okusi Evrope. Kranjsko klobaso sta v vsem svojem žaru in vsestranski uporabnosti upodobila food stilistka Sabina Penšek ter fotograf Tomo Jeseničnik. Preživeli smo delovno zahteven, vendar izjemno prijeten dan.Hvala vsem udeležencem!


PROJEKT: „Okusi Evrope - Kranjska klobasa - slovenska mojstrovina"


GIZ Kranjska klobasa je, v skladu z odobrenim programom - referenčna št. 874574 – KK iz EU 19, pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti - s poudarkom na kranjski klobasi, ki nosi simbol EU zaščitena geografska označba. 

Projekt zasleduje naslednje cilje:
     
  • Povečati ozaveščenost in prepoznavanje evropske sheme kakovosti zaščitena geografska oznaka, s katero se ponaša kranjska klobasa.
  • Povečati ozaveščenost evropskih potrošnikov o prednostih evropskih shem kakovosti, tako njihovega pomena kot  prepoznavnosti znakov shem.
  • Povečati prodajo in tržni delež proizvodov iz evropskih shem kakovosti (s poudarkom na kranjski klobasi) na srbskem trgu ter izboljšati dojemanje in odnos (in posledično zaupanje) srbskih potrošnikov do zaščitenih evropskih kmetijskih proizvodov, ki zagotavljajo kakovost in pristnost.

Kampanja je zasnovana tako informativno kot promocijsko, z načrtovanimi aktivnostmi na prodajnih mestih, v oglaševalskem prostoru, na javnih dogodkih in preko digitalnega oglaševanja. 
 

 
Več informacij o projektu dobite na projektni spletni strani :
http:// www.kranjska-klobasa.eu/
Obvestilo o oddaji ponudbe za izvedbo 3-letnega EU projekta
promocije evropskih shem kakovosti in kranjske klobase z zaščiteno geografsko označbo - na trgu Republike Srbije  (2020-2023)

GIZ Kranjska klobasa je na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
oddala vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na tretjih trgih.

Marketinške agencije smo povabili, da svoje ponudbe za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 14.11.2019, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.
Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije: giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853

KRANJSKA KLOBASA V ZAGREBU

V sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu in gostinskim lokalom Aperitivo bar, smo petek, 25.10.2019, središče Zagreba odeli v slovenske barve, saj smo na terasi Aperitivo bara, ob zvočni spremljavi harmonike, predstavljali in degustirali kranjsko klobaso. 
Vabljeni k ogledom prispevkov v zgornjih povezavah.

PRAZNIK KRANJSKE KLOBASE

V času tradicionalne prireditve Kranfest, ki se v Kranju odvija že 38 let, se je 19. julija 2019 na Glavnem trgu v Kranju odvil praznik Kranjske klobase s pokušino Zašpiljeno dobre - Kranjske klobase in narodnozabavnimi vižami Veselih svatov in Helene Blagne. Kako smo se imeli na kulinaričnem doživetju gorenjskega festivala Kranfest si lahko ogledate v galeriji

ODVIL SE JE FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2019

Zadnjo soboto v mesecu maju smo se, ljubitelji kranjske klobase, družili ob Zbiljskem jezeru. Tam se je namreč že drugo leto zapored odvil festival kranjske klobase. Obiskovalci so imeli priložnost degustirati kranjsko klobaso, poleg pa poslušati znane skladbe v izvedbah godb Medvode, Dobrova-Polhov Gradec ter Pihalnega orkestra Murska Sobota. Zvečer se nam je pridružila glasbena skupina Kokr Joe band, katera preigrava pesmi legendarnega Joe Cocker-ja. Znanje o EU simbolih kakovosti se je v nagradni igri obrestovalo g. Mihaelu iz Zbilj, kateri je prejel polno košaro kranjskih klobase.

Ste bili z nami?

Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2019

Tudi letos se bomo družili na Festivalu kranjske klobase, ki bo 25.5.2019 ob Zbiljskem jezeru. 

Vabljeni!AlpFoodway

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) je v okviru projekta AplFoodway, ki se ukvarja z raziskovanjem in dokumentiranjem alpske prehranske dediščine - v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje (ISN) ZRC SAZU - oblikovala seznam prehranskih enot - značilnih za slovenski alpski prostor, kamor zagotovo sodi tudi kranjska klobasa. Popis enot alpske prehranske dediščine je objavljen na spletnem portalu IntangibleSearch, do katerega dostopate preko spodnje povezave: 
www.intangiblesearch.eu/search/show_ich_detail.php


Vabljeni k raziskovanju portala!


MURKOVO PRIZNANJE 2018

11.11.2018 je Slovensko etnološko društvo na slovesnem dogodku v Podjetniškem pospeševalniku Katapult v  Gabrskem - Trbovlje, podelilo Murkovo nagrado, Murkovo priznanje in Murkovo listino za leto 2018. Murkovo nagrado je prejela Maja Godina Golija, za njeno dolgoletno etnološko delovanje, vztrajno prizadevanje za natančno, poglobljeno strokovnost na eni strani in široko odmevno pojavnost na drugi. Murkovo listino sta prejela zakonca Anica in Zvone Petje, lastnika in skrbnika Časarovega mlina, za ohranjanje in revitalizacijo snovne kulturne dediščine.

Murkovo priznanje je za  izjemen prispevek k raziskovanju, vrednotenju in popularizaciji slovenskih jedi prejel dr. Jernej Mlekuž. 

Dr. Jernej Mlekuž, znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je v letošnjem in preteklem letu izkazal izjemen prispevek k raziskovanju, vrednotenju in popularizaciji slovenskih jedi, še posebej kranjske klobase. Ob vseh njegovih dosežkih je potrebno izpostaviti tudi njegov prispevek v postopku zaščite kranjske klobase na skupnem evropskem trgu, ker je s svojimi dognanji in zgodovinskimi viri pomembno prispeval k spoznanjem Evropske komisije in njeni odločitvi v postopkih ugotavljanja njene izvornosti in tradiciji njenega izdelovanja na slovenskem. Danes je kranjska klobasa v domači in tuji strokovni javnosti prepoznana kot tradicionalen slovenski proizvod, vpisana v Register žive kulturne dediščine Slovenije, njeno izdelovanje pa razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena. 

Čestitamo vsem trem nagrajencem!


Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji
DRUŽILI SMO SE...

Za nami je čudovit sobotni dan. Brbončice smo preizkušali na Festivalu kranjske klobase. Poleg okusnih degustacij kranjske klobase, smo imeli priložnost opazovati Saro Rutar, zmagovalko šova Masterchef 2017, pri njenih kreacijah jedi iz kranjske klobase. Za prijetno glasbeno kuliso je poskrbela mlada glasbena skupina Funk Fu. Tudi nagradna igra ni manjkala. Srečne roke so izžrebale ga. Tatjano, katera je prejela polno košaro kranjskih klobas. 

Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2018

Pridružite se nam na Festivalu kranjske klobase, ki bo 22.9.2018 ob Zbiljskem jezeru. Ustvarjali bomo skupaj s Saro Rutar, zmagovalko Masterchefa 2017 ter se zabavali ob glasbi skupine Funk fu. 

Vabljeni od 11 ure naprej!

KAJ IMAJO SKUPNEGA?

Saša in Boris sta mimoidoče v Kamniku spraševala kaj je skupnega savinjskemu želodcu, kraškemu pršutu, tünki in kranjski klobasi.

Vabljeni k ogledu!

www.youtube.com/watch
I FEEL KRANJSKA KOBASICA...

Pri hrvaški založbi Srednja Europa je izšla knjiga I feel kranjska kobasica. Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod, avtorja Mlekuž Jerneja.

www.srednja-europa.hr/nove-knjige/jernej-mlekuz-i-feel-kranjska-kobasica-kako-je-kranjska-kobasica-podigla-slovenski-narod/

Spomnimo: Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.

Čestitamo!

JERNEJ MLEKUŽ: KRANJSKO KLOBASANJEKnjiga Kranjsko klobasanje (Jernej Mlekuž): Slovenska zgodovina, kot jo pišejo packe kranjske klobase na časopisnem papirju, je prejela prestižno nagrado na Gourmand World Cookbook Awards, saj je bila izbrana kot najboljša knjiga v kategoriji kulinarična zgodovina.  

Čestitamo!

SLOVENSKA KULINARIČNA POSEBNOST

Kranjska klobasa je že stoletja prisotna v vsakdanjem in prazničnem jedilniku slovenskega človeka in je nesporno pomemben del naše kulturne dediščine. Njeno ime je tudi eno najbolj prepoznavnih slovenskih kulinaričnih poimenovanj, saj je predstavlja slovensko kulinarično posebnost, ki je na evropskem nivoju zaščitena z geografsko označbo.

Vabljeni k ogledu! 

https://www.youtube.com/watch?v=O996GOy8Y5A&t=7s

KRANJSKA KLOBASA V TELEVIZIJSKEM OGLASU

Vabljeni k ogledu!

youtu.be/6zml1oz72LkANKETA O GEOGRAFSKI OZNAČBI

Simpatična voditelja sta Kranjčane spraševala o oznaki, ki jo nosi Kranjska klobasa.

Vabljeni k ogledu!

https://www.youtube.com/watch?v=oByHpR14vNw


KVIZ O KRANJSKI KLOBASI

Prijetna družba v parku se pomeri v kratkem kvizu o Kranjski klobasi. 

Vabljeni k ogledu!

https://www.youtube.com/watch?v=W3W8PwgTrK8

PROJEKT: "Standardi EU shem kakovosti - zaupanja vredna kakovost".

GIZ Kranjska klobasa je pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti - promocija kranjske klobase na nacionalnem trgu, v skladu z odobrenim programom - referenčna št. 734223-KKGIZ, katerih namen je promocija EU shem kakovosti in promocija kranjske klobase, ki nosi EU simbol kakovosti - "zaščitena geografska označba".

Projekt zasleduje cilj povečevanja informiranosti in ozaveščenosti potrošnikov o evropskih shemah kakovosti in prepoznavnosti simbolov kakovosti. Potrošniki bodo preko različnih komunikacijskih kanalov:
  • informirani o  posebnih lastnostih in kakovosti, ki jo zagotavljajo EU simboli kakovosti
  • seznanjeni s predpisanimi proizvodnimi postopki, ki zagotavljajo stalen nadstandardni nadzor nad skladnostjo zaščitenih proizvodov, kar izdelkom iz shem kakovosti zagotavlja zajamčeno kakovost in avtentičnost proizvodaVeč informacij o projektu dobite na projektni spletni strani http://simbolkakovosti.eu/OBVESTILO - 21.marec 2016

Poziv za oddajo ponudbe

GIZ Kranjska klobasa bo na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
ec.europa.eu/research/participants/portal/doc/call/agrip/simple-03-2016/1702655-call-simple-16_sl.pdf
oddal vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na nacionalnem trgu.
Zainteresirane marketinške agencije vabimo, da svoje ponudbe (obrazci se nahajajo desno pod datotekami) za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 31.3.2016, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.

Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije : giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853KRANJSKA KLOBASA ZAŠČITENA NA RAVNI EU

V skladu z odločitvijo Evropske komisije je Kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) registrirana na ravni Evropske unije. Tako smo v Sloveniji dobili še en odličen proizvod z zaščito na EU ravni. Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je zaščita kranjske klobase kot slovenskega proizvoda za Slovenijo izjemen uspeh.

Čestitke ob uspehu! :)


....več v priloženi Uredbi komisije EU 2015/11;6.januar 2015 o vpisu v register  ZGO in Izjavi za javnost GIZ-a Kranjska klobasa ( desno)
....knjižne novosti!

Jernej Mlekuž: Kranjsko klobasanje. Packe kranjske klobase v slovenski časopisni zgodovini
 

Založba Beletrina, knjižna zbirka KODA


 
Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.


 
» Ko jemo kranjsko klobaso, pač ne razmišljamo, ali je to res neki nacionalni simbol, bolj nas zanima njen okus. In naj smo še takšni nacionalisti, ni nujno, da bomo izbrali raje kranjsko klobaso kot hrenovko.« (Dr. Jernej Mlekuž, iz intervjuja v
Dnevniku)