Aktualno!

ZAKLJUČEK DNEVOV KRANJSKE KLOBASE V PLANINSKIH KOČAH

V nedeljo smo imeli v sklopu EU projekta Okusi Evrope - Kranjska klobasa še zadnji, 15. dogodek v planinskih kočah, kjer smo obiskovalce in oskrbnike izobraževali o simbolih kakovosti in razveseljevali z degustacijami kranjske klobase. Družili smo se v domu pod Stržičem, na Triglavskih jezerih, na Zelenici, koči na Uskovnici, Dobrči in Blegošu, domu na Kofcah, Blejski koči, Lavričevi koči na Gradišču, domu na Rašici, na Kumu, na Lisci, domu na Gospodični in Savniku ter koči na Žavcarjevem vrhu. Za letos smo z obiski zaključili, nadaljujemo v letu 2024.

Da nas ne zgrešite, nas spremljajte na FB Kranjska klobasa.

Lep planinski pozdrav!

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2023


Končno smo ga dočakali. Festival kranjske klobase se je po letih premora vrnil! V letošnji izvedbi smo se s sodelovanjem Zavoda Sotočje v soboto, 23.9.2023, navkljub slabi vremenski napovedi podružili na prireditvenem prostoru tržnice Medvode. Obiskovalci so imeli možnost poskusiti kranjske klobase prav vseh 13 proizvajalcev, za piko na i, je pa pretekli udeleženec Masterchefa, Jure Galičič, prikazal kako vsestranska je kranjska klobasa. Za zajtrk nam je spekel jajčka, za kosilo pa kislo zelje z ocvirki. Vse skupaj je začinil s - čim drugim kot - kranjsko klobaso. Poskrbljeno je bilo tudi za izobraževalni del - obiskovalci so z izpolnjevanjem nagradne ankete, kjer so preverjali svoje znanje o EU simbolih kakovosti sodelovali v nagradni igri z glavno nagrado - gajbico kranjskih klobas. In to kar dvakrat. Lepo je bilo, naslednje leto ponovimo. Se vidimo!


KRANJSKA KLOBASA SKOZI OČI FOODSTILISTKE IN FOTOGRAFA
V maju smo ponovno združili moči s foodstilstko Sabino Penšek in fotografom Tomotom Jeseničnikom. Kaj drugega kot perfekcijo od njiju pač ne moremo pričakovati in seveda so nastale čudovite fotografije. Kraljica dneva - kranjska klobasa.

Na fotografiranju se nam je pridružil skrivni gost - več o tem pa v prihodnje...

Hvala obema za prijeten dan! 

Še malo fotografij za poživitev brbončic...


KRANJSKA KLOBASA NA KNJIŽNEM SEJMU V LEIPZIGU 2023


Konec aprila je v Leipzigu potekal mednarodni knjižni sejem, ki je znan po svojem bogatem festivalskem programu, ki presega meje literature. Eden od dogodkov je bil posvečen Kranjski klobasi, saj je lansko leto v nemškem jeziku izšel prevod knjige Jerneja Mlekuža Venček domačih. Predmeti, Slovencem sveti, ki nosi naslov Kalorien und Nationalstolz: Oder wie die Krainer Wurst zur Entstehung der slowenischen Nation beitrug. Jernej, čestitamo!
 .

DAN SHEM KAKOVOSTI 2022

16.11.2022 je na Čebelarski zvezi Slovenije potekal posvet ob Dnevu shem kakovosti. Prva je udeležence nagovorila državna sekretarka na Ministrstvu a kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), gospa Tatjana Buzeti. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Boštjan Noč je predstavil izzive pri evropskih shemah kakovosti. Sledila je predstavitev certificiranja kmetijskih pridelkov in izdelkov v sheme kakovosti (g. Marko Majer, Bureau Veritas) ter predstavitev promocijske kampanje evropsko zaščitenih pridelkov in izdelkov (ga. Adrijana Bezeljak, MKGP). Uradni del se je zakjučil s pospisom Pobude Vladi Republike Slovenije za razširitev Dneva slovenske hrane v Teden slovenske hrane. V pogostitvi so nas pa že čakala živila, katera so vključena v EU sheme kakovosti in seveda, med njimi je tudi kranjska klobasa. Več o dogodku si lahko preberete na povezavi: https://www.czs.si/objave_podrobno_czs/12768


Obvestilo o oddaji ponudbe za izvedbo 3-letnega EU programa promocije evropskih shem kakovosti in kranjske klobase z zaščiteno geografsko označbo - na slovenskem trgu  (2023-2025)


GIZ Kranjska klobasa je na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov oddala vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na slovenskem trgu.

Marketinške agencije smo povabili, da svoje ponudbe za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 25.11.2022, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.

Projekt mora slediti smernicam EU promocijske politike, z upoštevanjem:
  • Uredbe (EU) 1144/2014, z dne 22.10.2014  
  • Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2015/1829, z dne 23.4.2015
  • Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/1831, z dne 7.10.2015 

Več o samem povabilu si lahko preberete v priloženih dokumentih na desnem robu strani. 

Dodatne informacije: giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853

Objavljeno: 9.11.2022
22. DRŽAVNO PRVENSTVO V GORSKIH TEKIH ZA OŠ IN SŠ 2022

Mladina je ponovno merila moči na gorskih poteh okoli razvalin Starega gradu. V letošnjem letu se jih zbralo več kot 400. Za okrepčilo so si lahko postregli s kranjsko klobaso, saj tudi mi, kot že toliko let dosedaj, ponosno sodelujemo na tem dogodku. 
FESTIVAL PREKMURSKE ŠUNKE IN GIBANICE 2022

Prvo soboto v septembru smo imeli ponovno možnost sodelovati na velikem kulinaričnem dogodku, tokrat že 12 po vrsti - na Festivalu prekmurske šunke in gibanice. Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je poskrbelo za pester kulturni program in ponudbo odlične prekmurske kulinarike, med drugim so imeli obiskovalci možnost degustirati tudi kranjsko klobaso - zašpiljeno dobro. Če se nismo videli to leto - vabljeni na kulinarično popotovanje v naslednjem. 


MASTERCHEFOVCI (2022) SO USTVARJALI S KRANJSKO KLOBASO

Jure Galičič, Marko Hriberšek in Zala Resnik Poljašević, ki so se letos potili in dokazovali v Masterchef kuhinji, so se tudi tokrat izkazali s pripravo izvrstnih jedi - glavna sestavina je pa seveda bila - kranjska klobasa. S tem so dogodku (obletnica TZ Medvode) dali svojevrsten pečat. Hvala Jure, Marko in Zala za odličen dan. (foto: Jure Galičič)

P
ROIZVAJALCI KRANJSKE KLOBASE SPONZORJI 36. DRŽAVNIH KMEČKIH IGER

2. julija se je v Goričah pri Kranju na 36. Državnih kmečkih igral zbrala kmečka mladina, ki je med seboj tekmovala v različnih spretnostnih disciplinah. Dogodek je skupaj z društvom kranjske in tržiške podželske mladine organizirala Zveza slovenske podeželske mladine, proizvajalci kranjske klobase pa so poskrbeli za pogostitev z več kot odlično kranjsko klobaso. 

2. FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE V SRBIJI 2022

Eno leto je minilo od prvega festivala kranjske klobase v Srbiji, ki smo ga v sklopu evropskega projekta Okusi Evrope, izvedli v Beogradu. Eno leto, ko smo prebivalcem Beograda ponudili vrhunski okus. Ko so imeli možnost zapeljati svoje brbončice s kranjsko klobaso. Ko so začutili ljubezen. In eno leto je minilo, ko smo vse skupaj ponovili. Tokrat so nas našli na tržnici Đeram. In ponovno so imeli na voljo brezplačne degustacije kranjske klobase ob družbi odličnega kruha in hrena ali pa toplih obrokov s kranjsko klobaso, ki jih je pripravljal profesionalni kuhar (chef). Tudi tokrat se je daleč naokrog slišalo slovensko glasbo ter razveseljevalo udeležence s slastnimi nagradami. Hvala Beograd - se še vidimo!


SRBSKI NOVINARJI V SLOVENIJI

V novembru smo v sklopu projekta Okusi Evrope gostili 24 novinarjev in snemalcev iz 17 različnih medijskih hiš. Popeljali smo jih k enemu od slovenskih proizvajalcev kranjske klobase, kjer so si imeli možnost ogledati izdelavo kranjske klobase ter na novinarski konferenci izvedeti vse o postopku zaščite Kranjske klobase tako na nacionalnem kot na evropskem nivoju. Tridnevno druženje, katero je zajemal tudi obisk vinske kleti in ogled Ljubljane, smo zaokrožili na poslovilnem kosilu s pogledom na enega naših najlepših naravnih biserov - Bleda. 


MEDVODE V GIBANJU - S KRANJSKO KLOBASO

Kot smo lahko ponovno videli preteklo soboto (18.9.2021) v Medvodah, se kranjska klobasa prileže tudi na športnih dogodkih. Tam se je teklo - na kratko za malčke in na dolgo za odrasle - in odvilo še polno drugih športnih aktivnosti. Ker te športna vadba pogosto tudi zlakotni, so imeli udeleženci in obiskovalci možnost poskusti kranjsko klobaso - zašpiljeno dobro. 
Avtor slik: JZ Sotočje Medvode 53. MOS - Celjski sejem

V dnevih od 15.9.-19.9.2021 v Celju poteka MOS. S promocijo in degustacijami kranjske klobase se na sejmu predstavljamo tudi mi  - vljudno vabljeni, da nas obiščete  na razstavnem prostoru v dvorani C 1.


DIŠALO JE PO PREKMURJU IN KRANJSKI KLOBASI

V soboto 4.9.2021 je na Slovenski ulici v središču Murske Sobote dišalo po Prekmurju. Potekal je namreč 11. Festival prekmurske šunke in gibanice, na katerem smo na svoji stojnici ter s simpatično degustatorko sodelovali tudi s promocijo kranjske klobase. 

Dogodek sta organizirali Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE V SRBIJI

Če ste se 29.5.2021 potepali po Beogradu, potem ste nas morda zasledili na zemunski tržnici, saj smo ta dan s kranjsko klobaso razvajali brbončice Beograjčanov in ostalih obiskovalcev. V sklopu evropskega projekta smo se družili na Festivalu kranjske klobase (Festival kranjske kobasice). Spremljavo nam je delala naša, slovenska, narodno-zabavna glasba, obiskovalci pa so lahko brezplačno degustirali kranjsko klobaso. Odzivi so bili odlični. Z izvedbo nagradne igre, kjer so se dokazali v poznavanju EU simbolov kakovosti, je kar nekaj srečnežev odšlo domov z velikimi paketi kranjskih klobas.FOTOSESSION

Septembra smo, kljub negotovi situaciji s Covid-19, uspeli organizirati delovni dan z namenom food stiliranja in fotografiranja za uporabo pri projektu Okusi Evrope. Kranjsko klobaso sta v vsem svojem žaru in vsestranski uporabnosti upodobila food stilistka Sabina Penšek ter fotograf Tomo Jeseničnik. Preživeli smo delovno zahteven, vendar izjemno prijeten dan.Hvala vsem udeležencem!


PROJEKT: „Okusi Evrope - Kranjska klobasa - slovenska mojstrovina"


GIZ Kranjska klobasa je, v skladu z odobrenim programom - referenčna št. 874574 – KK iz EU 19, pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti - s poudarkom na kranjski klobasi, ki nosi simbol EU zaščitena geografska označba. 

Projekt zasleduje naslednje cilje:
     
  • Povečati ozaveščenost in prepoznavanje evropske sheme kakovosti zaščitena geografska oznaka, s katero se ponaša kranjska klobasa.
  • Povečati ozaveščenost evropskih potrošnikov o prednostih evropskih shem kakovosti, tako njihovega pomena kot  prepoznavnosti znakov shem.
  • Povečati prodajo in tržni delež proizvodov iz evropskih shem kakovosti (s poudarkom na kranjski klobasi) na srbskem trgu ter izboljšati dojemanje in odnos (in posledično zaupanje) srbskih potrošnikov do zaščitenih evropskih kmetijskih proizvodov, ki zagotavljajo kakovost in pristnost.

Kampanja je zasnovana tako informativno kot promocijsko, z načrtovanimi aktivnostmi na prodajnih mestih, v oglaševalskem prostoru, na javnih dogodkih in preko digitalnega oglaševanja. 
 

 
Več informacij o projektu dobite na projektni spletni strani :
http:// www.kranjska-klobasa.eu/
Obvestilo o oddaji ponudbe za izvedbo 3-letnega EU projekta
promocije evropskih shem kakovosti in kranjske klobase z zaščiteno geografsko označbo - na trgu Republike Srbije  (2020-2023)

GIZ Kranjska klobasa je na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
oddala vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na tretjih trgih.

Marketinške agencije smo povabili, da svoje ponudbe za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 14.11.2019, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.
Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije: giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853

KRANJSKA KLOBASA V ZAGREBU

V sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu in gostinskim lokalom Aperitivo bar, smo petek, 25.10.2019, središče Zagreba odeli v slovenske barve, saj smo na terasi Aperitivo bara, ob zvočni spremljavi harmonike, predstavljali in degustirali kranjsko klobaso. 
Vabljeni k ogledom prispevkov v zgornjih povezavah.

PRAZNIK KRANJSKE KLOBASE

V času tradicionalne prireditve Kranfest, ki se v Kranju odvija že 38 let, se je 19. julija 2019 na Glavnem trgu v Kranju odvil praznik Kranjske klobase s pokušino Zašpiljeno dobre - Kranjske klobase in narodnozabavnimi vižami Veselih svatov in Helene Blagne. Kako smo se imeli na kulinaričnem doživetju gorenjskega festivala Kranfest si lahko ogledate v galeriji

ODVIL SE JE FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2019

Zadnjo soboto v mesecu maju smo se, ljubitelji kranjske klobase, družili ob Zbiljskem jezeru. Tam se je namreč že drugo leto zapored odvil festival kranjske klobase. Obiskovalci so imeli priložnost degustirati kranjsko klobaso, poleg pa poslušati znane skladbe v izvedbah godb Medvode, Dobrova-Polhov Gradec ter Pihalnega orkestra Murska Sobota. Zvečer se nam je pridružila glasbena skupina Kokr Joe band, katera preigrava pesmi legendarnega Joe Cocker-ja. Znanje o EU simbolih kakovosti se je v nagradni igri obrestovalo g. Mihaelu iz Zbilj, kateri je prejel polno košaro kranjskih klobase.

Ste bili z nami?

Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2019

Tudi letos se bomo družili na Festivalu kranjske klobase, ki bo 25.5.2019 ob Zbiljskem jezeru. 

Vabljeni!AlpFoodway

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) je v okviru projekta AplFoodway, ki se ukvarja z raziskovanjem in dokumentiranjem alpske prehranske dediščine - v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje (ISN) ZRC SAZU - oblikovala seznam prehranskih enot - značilnih za slovenski alpski prostor, kamor zagotovo sodi tudi kranjska klobasa. Popis enot alpske prehranske dediščine je objavljen na spletnem portalu IntangibleSearch, do katerega dostopate preko spodnje povezave: 
www.intangiblesearch.eu/search/show_ich_detail.php


Vabljeni k raziskovanju portala!


MURKOVO PRIZNANJE 2018

11.11.2018 je Slovensko etnološko društvo na slovesnem dogodku v Podjetniškem pospeševalniku Katapult v  Gabrskem - Trbovlje, podelilo Murkovo nagrado, Murkovo priznanje in Murkovo listino za leto 2018. Murkovo nagrado je prejela Maja Godina Golija, za njeno dolgoletno etnološko delovanje, vztrajno prizadevanje za natančno, poglobljeno strokovnost na eni strani in široko odmevno pojavnost na drugi. Murkovo listino sta prejela zakonca Anica in Zvone Petje, lastnika in skrbnika Časarovega mlina, za ohranjanje in revitalizacijo snovne kulturne dediščine.

Murkovo priznanje je za  izjemen prispevek k raziskovanju, vrednotenju in popularizaciji slovenskih jedi prejel dr. Jernej Mlekuž. 

Dr. Jernej Mlekuž, znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je v letošnjem in preteklem letu izkazal izjemen prispevek k raziskovanju, vrednotenju in popularizaciji slovenskih jedi, še posebej kranjske klobase. Ob vseh njegovih dosežkih je potrebno izpostaviti tudi njegov prispevek v postopku zaščite kranjske klobase na skupnem evropskem trgu, ker je s svojimi dognanji in zgodovinskimi viri pomembno prispeval k spoznanjem Evropske komisije in njeni odločitvi v postopkih ugotavljanja njene izvornosti in tradiciji njenega izdelovanja na slovenskem. Danes je kranjska klobasa v domači in tuji strokovni javnosti prepoznana kot tradicionalen slovenski proizvod, vpisana v Register žive kulturne dediščine Slovenije, njeno izdelovanje pa razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena. 

Čestitamo vsem trem nagrajencem!


Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji
DRUŽILI SMO SE...

Za nami je čudovit sobotni dan. Brbončice smo preizkušali na Festivalu kranjske klobase. Poleg okusnih degustacij kranjske klobase, smo imeli priložnost opazovati Saro Rutar, zmagovalko šova Masterchef 2017, pri njenih kreacijah jedi iz kranjske klobase. Za prijetno glasbeno kuliso je poskrbela mlada glasbena skupina Funk Fu. Tudi nagradna igra ni manjkala. Srečne roke so izžrebale ga. Tatjano, katera je prejela polno košaro kranjskih klobas. 

Fotografije dogodka si lahko ogledate v galeriji

FESTIVAL KRANJSKE KLOBASE 2018

Pridružite se nam na Festivalu kranjske klobase, ki bo 22.9.2018 ob Zbiljskem jezeru. Ustvarjali bomo skupaj s Saro Rutar, zmagovalko Masterchefa 2017 ter se zabavali ob glasbi skupine Funk fu. 

Vabljeni od 11 ure naprej!

KAJ IMAJO SKUPNEGA?

Saša in Boris sta mimoidoče v Kamniku spraševala kaj je skupnega savinjskemu želodcu, kraškemu pršutu, tünki in kranjski klobasi.

Vabljeni k ogledu!

www.youtube.com/watch
I FEEL KRANJSKA KOBASICA...

Pri hrvaški založbi Srednja Europa je izšla knjiga I feel kranjska kobasica. Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod, avtorja Mlekuž Jerneja.

www.srednja-europa.hr/nove-knjige/jernej-mlekuz-i-feel-kranjska-kobasica-kako-je-kranjska-kobasica-podigla-slovenski-narod/

Spomnimo: Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.

Čestitamo!

JERNEJ MLEKUŽ: KRANJSKO KLOBASANJEKnjiga Kranjsko klobasanje (Jernej Mlekuž): Slovenska zgodovina, kot jo pišejo packe kranjske klobase na časopisnem papirju, je prejela prestižno nagrado na Gourmand World Cookbook Awards, saj je bila izbrana kot najboljša knjiga v kategoriji kulinarična zgodovina.  

Čestitamo!

SLOVENSKA KULINARIČNA POSEBNOST

Kranjska klobasa je že stoletja prisotna v vsakdanjem in prazničnem jedilniku slovenskega človeka in je nesporno pomemben del naše kulturne dediščine. Njeno ime je tudi eno najbolj prepoznavnih slovenskih kulinaričnih poimenovanj, saj je predstavlja slovensko kulinarično posebnost, ki je na evropskem nivoju zaščitena z geografsko označbo.

Vabljeni k ogledu! 

https://www.youtube.com/watch?v=O996GOy8Y5A&t=7s

KRANJSKA KLOBASA V TELEVIZIJSKEM OGLASU

Vabljeni k ogledu!

youtu.be/6zml1oz72LkANKETA O GEOGRAFSKI OZNAČBI

Simpatična voditelja sta Kranjčane spraševala o oznaki, ki jo nosi Kranjska klobasa.

Vabljeni k ogledu!

https://www.youtube.com/watch?v=oByHpR14vNw


KVIZ O KRANJSKI KLOBASI

Prijetna družba v parku se pomeri v kratkem kvizu o Kranjski klobasi. 

Vabljeni k ogledu!

https://www.youtube.com/watch?v=W3W8PwgTrK8

PROJEKT: "Standardi EU shem kakovosti - zaupanja vredna kakovost".

GIZ Kranjska klobasa je pričel z izvajanjem ukrepov triletnega programa informiranja in promocije shem kakovosti - promocija kranjske klobase na nacionalnem trgu, v skladu z odobrenim programom - referenčna št. 734223-KKGIZ, katerih namen je promocija EU shem kakovosti in promocija kranjske klobase, ki nosi EU simbol kakovosti - "zaščitena geografska označba".

Projekt zasleduje cilj povečevanja informiranosti in ozaveščenosti potrošnikov o evropskih shemah kakovosti in prepoznavnosti simbolov kakovosti. Potrošniki bodo preko različnih komunikacijskih kanalov:
  • informirani o  posebnih lastnostih in kakovosti, ki jo zagotavljajo EU simboli kakovosti
  • seznanjeni s predpisanimi proizvodnimi postopki, ki zagotavljajo stalen nadstandardni nadzor nad skladnostjo zaščitenih proizvodov, kar izdelkom iz shem kakovosti zagotavlja zajamčeno kakovost in avtentičnost proizvodaVeč informacij o projektu dobite na projektni spletni strani http://simbolkakovosti.eu/OBVESTILO - 21.marec 2016

Poziv za oddajo ponudbe

GIZ Kranjska klobasa bo na objavljeni razpis EU - za sofinanciranje programov promocije kmetijskih in živilskih proizvodov
ec.europa.eu/research/participants/portal/doc/call/agrip/simple-03-2016/1702655-call-simple-16_sl.pdf
oddal vlogo za sofinanciranje 3-letnega programa promocije shem kakovosti - promocija Kranjske klobase na nacionalnem trgu.
Zainteresirane marketinške agencije vabimo, da svoje ponudbe (obrazci se nahajajo desno pod datotekami) za pripravo in izvedbo programa oddajo najkasneje 31.3.2016, s priporočeno pošiljko na naslov: GIZ Kranjska klobasa, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana.

Projekt mora slediti smernicam nove EU promocijske politike, z upoštevanjem:

Dodatne informacije : giz.mi@siol.net ali na tel.: 041 790 853KRANJSKA KLOBASA ZAŠČITENA NA RAVNI EU

V skladu z odločitvijo Evropske komisije je Kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) registrirana na ravni Evropske unije. Tako smo v Sloveniji dobili še en odličen proizvod z zaščito na EU ravni. Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je zaščita kranjske klobase kot slovenskega proizvoda za Slovenijo izjemen uspeh.

Čestitke ob uspehu! :)


....več v priloženi Uredbi komisije EU 2015/11;6.januar 2015 o vpisu v register  ZGO in Izjavi za javnost GIZ-a Kranjska klobasa ( desno)
....knjižne novosti!

Jernej Mlekuž: Kranjsko klobasanje. Packe kranjske klobase v slovenski časopisni zgodovini
 

Založba Beletrina, knjižna zbirka KODA


 
Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja »instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo«. Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.


 
» Ko jemo kranjsko klobaso, pač ne razmišljamo, ali je to res neki nacionalni simbol, bolj nas zanima njen okus. In naj smo še takšni nacionalisti, ni nujno, da bomo izbrali raje kranjsko klobaso kot hrenovko.« (Dr. Jernej Mlekuž, iz intervjuja v
Dnevniku)